فهرست مطالب

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و دوم شماره 171 (آذر و دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهه ذکایی آشتیانی*، سیامک سامانی، نادره سهرابی، بنفشه امیدوار صفحات 9-22
    زمینه و هدف

    اختلال در روابط دلبستگی با ایجاد اضطراب فرا گیر و بی اعتمادی در کودک می تواند به اختلال های روان شناختی بیانجامد. این پژوهش با هدف تبیین اثربخشی بازی درمانی به شیوه تراپلی بر اضطراب کودک با والد انجام
    گرفت.

    روش

    روش تحقیق در این پژوهش آزمایشی از نوع تک آزمودنی با طرح AB بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 5 تا 8 ساله بود که در سال 1400 در مرا کز روان شناسی شهر تهران حضور داشتند . از بین آنها تعداد 3 کودک دو پسر و یک دختر  براساس ملاک های ورود و خروج و به شیوه نمونه گیری هدفمند گزینش شدند. مداخله تراپلی برای هر کودک در 21 جلسه اجرا شد. ابزارهای پژوهش شامل فرم روش تعاملی مارشاک، مقیاس اضطراب کودکان اسپنس، 1997 و سیاهه ی رفتاری تراپلی محقق ساخته بود. تحلیل دیداری داده ها در دو سطح درون موقعیتی و بین موقعیتی انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مداخله بازی درمانی به شیوه تراپلی به صورت معناداری اضطراب کودک با والد را کاهش می دهد (05 / P>0).

    نتیجه گیری

    مطابق با یافته های پژوهش اثربخشی مداخله بازی درمانی به شیوه تراپلی بر کاهش اضطراب کودک با والد به تایید رسید. بنابراین، این روش را می توان به عنوان یکی از درمان های مفید و کاربردی برای این کودکان درنظر گرفت .

    کلیدواژگان: اضطراب، بازی درمانی، تراپلی، کودک، والد
  • راحله صادقی*، احمدرضا کیانی، مهدیه مرادی پور، زهرا نفر صفحات 23-33
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی برنامه روان-آموزشگری زوجی مبتنی بر روش گاتمن بر کاهش تعارضات زناشویی و بهبود کیفیت زندگی خانوادگی والدین کودکان با اخت الل طیف اتیسم بود.

    روش

    این پژوهش، از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه والدین کودکان با اخت الل طیف اتیسم در شهر تهران بود که 30 زوج  30 زن و شوهر به صورت در دسترس از طریق فراخوان شرکت در پژوهش انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایشی و گواه جایگزین شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه تعارضات زناشویی  ثنایی ذا کر، براتی و بوستانی پور، 1387  و کیفیت زندگی خانوادگی کودکان با اخت الل طیف اتیسم هافمن، 2006 بود. در مرحله اول، پیش آزمون در هر 2 گروه اجرا شد. سپس گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه تحت برنامه زوجی گروهی به روش گاتمن قرار گرفتند. در پایان جلسات، زوجین هر 2 گروه در 2 مرحله، یک مرحله بلافاصله پس از پایان آموزش و یک مرحله بعد از گذشت 2 ماه از آموزش؛ مجددا پرسشنامه ها را تکمیل نمودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس مکرر و نرم افزار  SPSS-24  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برنامه روان-آموزشگری زوجی مبتنی بر روش گاتمن موجب کاهش تعارضات زناشویی و افزایش کیفیت زندگی خانوادگی والدین کودکان با اخت الل طیف اتیسم شده است (001 / P< 0).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت که برنامه روان-آموزشگری زوجی مبتنی بر روش گاتمن، یک روش موثر برای کاهش تعارضات زناشویی و ارتقای کیفیت زندگی خانوادگی والدین می باشد.

    کلیدواژگان: اتیسم، تعارضات زناشویی، کیفیت زندگی خانوادگی، گاتمن
  • الهام رشیدیه، بهرام اصل فتاحی* صفحات 34-46
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش والدگری ذهن آ گاهانه بر دشواری در تنظیم هیجان و خودکارآمدی والدینی در مادران کودکان با اختلال طیف اتیسم انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران کودکان با اختلال طیف اتیسم شهر تبریز بود که در سه ماهه اول سال 1401 به مرا کز آموزشی کودکان استثنایی مراجعه نمودند. نمونه آماری شامل 30 نفر از مادرانی بود که با در نظر گرفتن ملاک های ورود به مطالعه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایشی و گواه جایگزین شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های مشکل در نظم بخشی هیجانی و خودکارآمدی والدینی بود. در این پژوهش، آزمودنی های گروه آزمایشی به میزان 8 جلسه 2 ساعته آموزش های والدگری ذهن آ گاهانه را دریافت نمودند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیری در برنامه SPSS نسخه 26 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که آموزش والدگری ذهن آ گاهانه منجر به کاهش میانگین دشواری در تنظیم هیجان و مولفه های عدم پذیرش پاسخ های هیجانی، مشکل درگیر شدن در رفتار هدفمند، مشکل کنترل تکانه، فقدان آ گاهی هیجانی، دسترسی محدود به راهبردهای تنظیم هیجان و فقدان وضوح هیجانی و افزایش میانگین خودکارآمدی والدینی شرکت کنندگان گروه آزمایشی در مقایسه با گروه گواه شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان مطرح کرد که آموزش والدگری ذهن آ گاهانه مداخله موثر و قابل توجهی برای بهبود دشواری در تنظیم هیجان ارتقای خودکارآمدی والدینی در مادران کودکان با اختلال طیف اتیسم می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش والدگری ذهن آ گاهانه، خودکارآمدی والدینی، دشواری در تنظیم هیجان، کودکان با اختلالطیف اتیسم، مادران
  • صغرا اکبری چرمهینی*، مهوش ذوالقرنین، مهدیه سبزی صفحات 47-56
    زمینه و هدف

    امروزه بررسی راهکارهایی جهت کمک به دانش آموزان با ناتوانی های یادگیری از جمله حیطه های مورد علاقه بسیاری از روان شناسان و پژوهشگران است. هدف از این مطالعه ارزیابی اثربخشی بازی های شناختی رایانه ای مبتنی بر حافظه در بهبود حافظه فعال و توجه پایدار دانش آموزان با ناتوانی یادگیری در اراک بود.

    روش

    روش این ژوهش نیمه آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. برای انجام این مطالعه، 18 دانش آموز پایه دوم و سوم ابتدایی با ناتوان یهای یادگیری به روش نمون هگیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در 2 گروه آزمایشی و گواه قرار گرفتند. برای اندازه گیری حافظه فعال، از خرده آزمون حافظه فعال وکسلر و تکلیف توجه پایدار استفاده شد. گروه آزمایشی تحت مداخله بازی های شناختی) 8 جلسه 30 دقیقه ای(قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین گروه های آزمایشی و گواه در عملکرد حافظه فعال تفاوت معنا داری وجود دارد ، اما در توجه پایدار تفاوت معنادار نبود. نتایج به دست آمده تاثیر بازی شناختی بر عملکرد حافظه فعال را نشان می دهد و این اثر به توجه منتقل نشده است.

    نتیجه گیری

    می توان گفت بازی های شناختی رایانه ایی مبتنی بر حافظه تاثیر قابل توجهی در بهبود عملکرد حافظه فعال در ناتوانی های یادگیری دارد و می تواند به عنوان یک روش موثر و مفید برای بهبود آن مورد استفاده قرار گیرد. اما افزایش عملکرد حافظه فعال به توجه پایدار منتقل نشده است.

    کلیدواژگان: بازی های شناختی، توجه پایدار، حافظه فعال، ناتوانی یادگیری
  • سمیه محمدی کشکا*، عباس ابوالقاسمی، سید موسی کافی ماسوله صفحات 57-70
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر ترکیب بازی درمانی گروهی با نقاشی بر مشکلات درون نمود و برون نمود کودکان با اختالل اضطراب جدایی بود.

    روش

    طرح پژوهش از نوع آزمایشی، از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دختر پایه ششم با اخت الل اضطراب جدایی شهرستان قایم شهر در سال تحصیلی 1399 بود. نمونه پژوهش 30 کودک با اختالل اضطراب جدایی بود که به صورت در دسترس شناسایی و در 2 گروه آزمایشی و گواه هر گروه 15 نفر . جای دهی شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب جدایی مارچ و همکاران و پرسشنامه مشکلات رفتاری-هیجانی آخنباخ استفاده شد. گروه آزمایشی در 10 جلسه 45 دقیقه ای ترکیب بازی درمانی گروهی با نقاشی را دریافت کرد؛ و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده های پژوهش با تحلیل کوواریانس یک و چندمتغیری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ترکیب بازی درمانی گروهی با نقاشی منجر به کاهش مشکلات درون نمود و برون نمود کودکان با اخت الل اضطراب جدایی شد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان از ترکیب بازی درمانی گروهی با نقاشی به عنوان روش درمانی موثر و مکمل در کنار سایر روش های دیگر برای ارتقاء س المت روانی و پیشگیری از مشکلات رفتاری کودکان با اختالل اضطراب جدایی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب جدایی، بازی درمانی، مشکلات برون نمود، مشکلات درون نمود، نقاشی
  • محمد عاشوری* صفحات 71-78
    زمینه و هدف

    همکاری و مشارکت برای پیشرفت و موفقیت دانش آموزان با آسیب بینایی با ابعاد مختلفی است و اهمیت خاصی دارد. همکاری مشترک نوعی توافق و فرایند کار با همدیگر برای دستیابی به یک هدف متقابل است. هر یادگیرنده ای به شدت تحت تاثیر همان بافت اجتماعی قرار می گیرد که در آن زندگی می کند. این مطالعه با هدف بررسی همکاری مشترک برای حمایت از خانواده های دانش آموزان با آسیب بینایی، اصول ایجاد و تسهیل همکاری مشترک، چارچوب نظریه زیست بوم شناختی، نقش خانواده در سیستم های مختلف، حلقه های شبکه حمایت از یادگیرندگان، دیدگاه خانواده، و مولفه های مراقبت و حمایت از یادگیرندگان با آسیب بینایی انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مروری بود. برای جمع آوری اطلاعات از مقاله ها و کتاب های موجود در پایگاه های علمی معتبر در سال 2004 تا 2022 استفاده شد.

    نتیجه گیری

    اصول همکاری مشترک شامل مشارکت، همکاری، ترغیب، تنوع، برنامه ریزی و ارتباط می شود. براساس رویکرد مشارکتی، زمانی که معلمان با والدین و سایر افراد محله همکاری کنند، نیازهای دانش آموزان با آسیب بینایی زودتر برآورده می شود و از ظرفیت شبکه های حمایتی بهره می برند. به همین دلیل، هر یک از حلقه های شبکه حمایت از این یادگیرندگان اهمیت ویژه ای دارد. مولفه های مراقبت و حمایت از یادگیرندگان با آسیب بینایی براساس مدل شبکه ای تارعنکبوت شامل نقش والدین و خانواده، نقش معلم، قوانین و سیاست ها، ارزیابی و حمایت، سیستم های حمایتی همسالان و محلی، فعالیت های یادگیری، امکانات و منابع، ورزش، اوقات فراغت و تفریح، آموزش شغلی و انتقال، و زمان و فضا می شود. ترکیبی از این عوامل نشان دهنده درجه ای است که هر دانش آموز با آسیب بینایی می تواند زندگی موفقیت آمیزی داشته باشد.

    کلیدواژگان: آسیب بینایی، دانش آموزان، دیدگاه خانواده، شبکه های حمایتی، همکاری مشترک
|
  • Elahe Zakai Ashtiani*, Siamak Samani, Nadereh Sohrabi, Banafsheh Omidvar Pages 9-22
    Background and purpose

    Disorder in attachment relationships can lead to psychological disorders by creating general anxiety and distrust in child. The present research aimed to effectiveness of play therapy with the Theraplay method on anxiety of children with parents.

    Method

    Research method in this study was experimental of a single-subject with AB designs. The study population consisted of all children aged 5 to 8 years that attended psychological centers in Tehran in 2021. Among them, 3 children (two boys and one girl) were selected based on inclusion and exclusion criteria and by purposive sampling. Trapley intervention was performed for each child in 21 sessions. The research instrument was Marschak Interaction Method (2018) Spence Children Anxiety Scale (1997) and the Theraplay Behavioral Checklist (Made by a researcher). Data were analysed using visual analysis at both within-condition and between-condition levels.

    Results

    The findings showed that the play therapy with the Theraplay method intervention significantlyreduces the anxiety of child with parents (P<0.05).

    Discussion and Conclusion

    According to the findings of the research has been confirmed the effectiveness of play therapy with the Theraplay method intervention on reducing the anxiety of child with parents. Therefore, this method can be considered as one of the useful and applicational treatments for these children.

    Keywords: Anxiety, parents, Play therapy, Theraplay method
  • Rahele Sadeghi*, Ahmadreza Kiani, Mahdieh Moradipour, Zahra Nafar Pages 23-33
    Background and purpose

    The aim of this study was to determine the effectiveness of Gottman-based couple psycho educational program on reducing marital conflicts and improving family quality of life of parents of children with autism spectrum disorder.

    Method

    This study was a quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all parents of children with autism spectrum disorder in Tehran. 20 couples (40 men and women) were randomly selected through a call to participate in the study and were randomly assigned to experimental and control groups. The research instruments were the Marital Conflict Questionnaire (Sanaei-Zakir, Barati and Bustanipour, 2008) and family quality of life of children with autism spectrum disorder (Hoffman, 2006).In the first stage, the pretest was performed in both groups. Then, the experimental group underwent Gottman-s method group program for 8 sessions. At the end of the sessions, couples in both groups completed the questionnaires in two stages, one stage immediately after the training and one stage two months after the training. For data analysis, repeated measures analysis of covariance and software (SPSS-24) were used.

    Results

    The results showed that the psycho-educational program based on Gottman-s method has reduced marital conflicts and increased family quality of life of parents of children with autism spectrum disorder (P <0.001).

    Conclusion

    based on the findings of this study, it can be concluded that psycho-educational program based on the Gottman-s method is an effective method to reduce marital conflicts and improve the family quality of life of parents.

    Keywords: Autism, Family Quality of Life, Gottman, Marital Conflict
  • Elham Rashidiyeh, Bahram Aslefatahi* Pages 34-46
    Background and Purpose

    The aim of this study was to determine the effectiveness of mindful parenting training on the difficulties in emotion regulation and parental self-efficacy in mothers of children with autism spectrum disorder.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population included all mothers with children with autism spectrum disorder in Tabriz who referred to exceptional children's educational centers in the first quarter of 2021. The statistical sample consisted of 30 mothers who were selected by purposive sampling using the inclusion criteria and were replaced in two experimental and control groups. Data collection tools included the difficulties in Emotional Regulation Questionnaire and Parental Self-Efficacy Questionnaire. In this study, the subjects in the experimental group received 8 sessions of 2-hour mindfulness parenting training. Data analysis was performed using univariate analysis of covariance in SPSS version 26.

    Results

    The findings of the research showed that mindful parenting training has led to a decrease in the average difficulties in emotion regulation and dimention of lack of acceptance of emotional responses, difficulty in performing purposeful behavior, difficulty controlling impulse, lack of emotional awareness, limited access to emotion regulation strategies, and lack of clarity of emotion and an increase in the average parenting self-efficacy of the experimental group participants compared to the control group.

    Conclusion

    Therefore, it can be argued that mindfulness parenting education is an effective and significant intervention to improve the difficulty in regulating emotion, promoting parental self-efficacy in mothers of children with autism spectrum disorder.

    Keywords: children with autism spectrum disorder, difficulties in emotion regulation, mindful parentingtraining, mothers, parenting self-efficacy
  • Soghra Akbari Chermahini* Pages 47-56
    Background and aim

    Nowadays, exploring strategies to help students with learning disabilities is one of the areas of interest for many psychologists and researchers. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of memory-based computer cognitive games in improving working memory and sustained attention of students with learning disabilities in Arak.

    Method

    The method of this research was quasi-experimental pretest-posttest with the control group. To conduct this study, 18 students (grade 2 and 3) with learning disabilities were selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental and controgroups of 9 people. To measure the dependent variable of working memory, working memory subtests of Wechsler scale and a sustained attention task were used. The experimental group underwent cognitive game intervention (8 sessions of 30 minutes).

    Results

    The results of multivariate analysis showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in working memory performance, but there is no difference in sustained attention, which shows the effect of the cognitive game on working memory performance, and no transfer effect to attention.

    Conclusion

    Therefore, memory-based computer cognitive games has a significant effect on improving working memory function in learning disabilities and can be used as an effective and useful method to improve it, with no benefit for attention.

    Keywords: Cognitive games, learning disability, sustained attention, working memory
  • Somayeh Mohammadi Kashka*, Abbas Abolghasemi, Seyyed Mousa Kafi Masouleh Pages 57-70
    Purpose

    The aim of this study was to determine the effect of combining group play therapy with painting on internalizing and externalizing problems of children with separation anxiety disorder.

    Method

    Experimental research design, pre-test-post-test design with control group was used. The statistical population of the study was all sixth grade female students with separation anxiety disorder in Ghaemshahr city in the academic year 1399. The sample consisted of 30 children with separation anxiety disorder who were identified as available and placed in two experimental and control groups (15 people in each group).To collect data from March et al.'s Separation Anxiety Questionnaire (1997) And Achenbach (2003) Behavioral-Emotional Problems Questionnaire was used . The experimental group received a combination of group play therapy and painting in 10 sessions of 45 minutes; and the control group did not receive any intervention. Research data were analyzed by one-way and multivariate analysis of covariance.

    Findings

    The results showed that the combination of group play therapy with painting led to the reduction of internalizing and externalizing problems of children with separation anxiety disorder.. According to the obtained results, the combination of group play therapy with painting can be used as an effective and complementary treatment along with other methods to promote mental health and prevent behavioral problems in children with separation anxiety disorder.

    Keywords: Externalizing problems, internalizing problems, painting, Play Therapy, Separation Anxiety
  • Mohammad Ashori* Pages 71-78
    Background and Aim

    Cooperation and participation for the progress and success of students with visual impairment has different dimensions and is of particular importance. Joint collaboration is an agreement and process of working together to achieve a mutual goal. Every learner is strongly influenced by the social context in which he lives. This study aimed to investigate joint collaboration to support families of students with visual impairment, the principles of creating and facilitating joint collaboration, the framework of the bioecological theory, the role of the family in different systems, the circles of the learner support network, the family's perspective, and the components of care and support of learners with visual impairment. The method of this research is descriptive and review. Articles and books in reputable scientific databases from 2001 to 2022 were used to collect information.

    Conclusion

    The principles of joint collaboration include participation, cooperation, persuasion, diversity, planning, and communication. Based on a collaborative approach, when teachers collaborate with parents and other community members, the needs of students with visual impairments are met sooner and they benefit from the capacity of support networks. For this reason, each of the circles of the support network for these learners is of special importance. The components of care and support for learners with visual impairments based on the spider web model include the role of parents and family, the role of the teacher, rules and policies, assessment and support, peer and local support systems, learning activities, facilities and resources, sports, leisure time and recreation, job training and transfer, and time and space. The combination of these factors indicates the degree to which any student with visual impairment can lead a successful life.

    Keywords: Family perspectives, Joint collaboration, Students, Support networks, visual impairment